De Collectieve Blok : samen studeren om samen te slagen

Bron:

Je vindt het bos niet meer door de bomen als je je syllabus bekijkt? Ben je het beu om alleen te studeren en prooi te vallen aan allerlei verzuchtingen? Wil je in groep studeren in een aangename sfeer en collectief de stress van je schouders te halen? Wil je andere mensen leren kennen die hetzelfde studeren als jij? Wil je verwend worden door een fantastische keukenploeg in deze moeilijke periode? Een adres… de collectieve blok!

Zoals elk jaar organiseert Comac de Collectieve Blok!

·       Het principe? 

Studenten een plaats aanbieden waarin het enige waar ze zich nog zorgen over moeten maken niets meer is dan... studeren! Al de rest wordt door een ploeg vrijwilligers en alle deelnemers: zo weinig mogelijk stress, regelmatige pauzes, maaltijden en tussendoortjes de hele dag door, wandelingen in prachtige landschappen, discussieavonden of films op groot scherm… 

·       Waarom dit initiatief?

Met Comac verdedigen we een openbaar, gratis en kwaliteitsvol onderwijs voor iedereen. Voor ons betekent dat, dat alle structuren moeten bestaan om het voor iedereen mogelijk te maken om te slagen, en niet enkel voor hen die er de meeste kansen voor hebben. Vandaag zien we bijvoorbeeld dat er te weinig plaats is om te studeren in de bibliotheek, en wordt ieder alleen gelaten met zijn cursussen. Volgens de OESO heeft België trouwens een van de meest ongelijke onderwijssystemen. We hebben niet allemaal dezelfde slaagkans. Dit wordt bepaald door onze socio-economische afkomst en het studieniveau van onze ouders. Desondanks neemt de regering maatregelen die deze ongelijkheden versterken: de verhoging van het inschrijvingsgeld, de besparingen bij de sociale voorzieningen, besparingen op studiebegeleiding, enz… Dat terwijl er een 60% kans is op buizen in het eerste jaar hoger onderwijs en terwijl studenten meer en meer in een precaire omgeving opgroeien. Met Comac willen we een veel sterker solidair kader naar voor schuiven, dat iedereen echt kan helpen om te slagen.

De 4 troeven van de collectieve blok

·       Doeltreffend, dankzij een goed uurrooster

Het is niet gemakkelijk om jezelf een ijzeren discipline op te leggen, vroeg op te staan, een regelmatig rooster te hanteren of geen te lange pauzes te nemen. Op de collectieve blok staan we samen op en starten, pauzeren en eten we samen. Op die manier lukt het zonder problemen om 8 uur (of meer) per dag te studeren.

·       Stress, neen bedankt

Door samen te pauzeren laat de collectieve blok je toe om je werkelijk te ontspannen tussen twee studieblokken door. Samen discussiëren, wandelen of iets spelen is iets totaal anders dan tijdens pauzes op je kot rondjes draaien of naar tv kijken. De collectieve pauzes zorgen ervoor dat een heel groot deel van de stress verdwijnt.

·       Solidariteit

Tijdens de collectieve blok loop je vast iemand tegen het lijf uit jouw richting of uit een hoger jaar die je kan helpen met problemen tijdens het blokken. En door er samen in te vliegen, lijkt de opdracht al minder moeilijk.

·       De omgeving

Door te studeren in een aangename omgeving, kan je je echt concentreren op je boeken. En dit keer zonder verleid te worden door eeuwigdurende pauzes, grote voornemens om je kamer op te ruimen of toch aan dat ene boek te beginnen dat je al lang zo graag wou lezen en tijdens de blok plots op je schoot belandt ;-). 

Programma

Zo ziet een blokdag eruit

07u30 : gezamenlijk opstaan

08u00 : het ontbijt wordt geserveerd!

09u00 : eerste studieblok

10u30 : pauze! Verse lucht voor de hersenen...

10u45 : we herbeginnen! Tweede studieblok

12u15 : opnieuw pauze, ditmaal slechts een kwartier, net genoeg voor een warme kom soep!

12u45 : het laatste studieblok van de voormiddag...

13u45 : middagmaal!

15u00 : na een goede maaltijd beginnen we opnieuw te studeren

16u30 : de eerste pauze van de namiddag. Tijd om even te gaan wandelen

17u00 : het tweede studieblok

18u30 : een laatste stop vooraleer met volle moed het laatste studieblok aan te vatten

18u45 : Volhouden! Nog 1 uurtje blokken!

19u45 : Proficiat! Je hebt 8 uren gestudeerd. Als dat geen deugddoend avondmaal verdient...

21h : zij die willen kunnen nog verder studeren, terwijl de anderen een film kunnen kijken, met een glas een praatje slaan of vroeg gaan slapen om de volgende dag in topvorm te zijn!

Praktisch

1. Wanneer?

De blok gaat door van 26 tot 31 december, net tussen Kerstmis en Nieuwjaar, zodat je deze kan vieren als je dit wil. Deze feestperiode is ook het moeilijkste moment om jezelf te motiveren om te studeren (zeker als de rest van je familie vakantie heeft!). Het is dus een ideaal moment om samen te komen studeren op de collectieve blok!

We komen zaterdag de 26e aan in de vroege namiddag, waardoor we nog een 4à5 uur overhouden om te studeren deze eerste dag. Hierna zijn we vertrokken voor 4 intensieve dagen waarin minimum 8u gestudeerd wordt per dag. Het is altijd mogelijk om ’s avonds langer te studeren als dit nodig is. De 31, nadat we de avond ervoor onze ondertussen traditionele “gelukkige 31e hebben gevierd, ruimen we de locatie op in de voormiddag en keren we daarna terug naar huis.

2. Waar?

Dit jaar doen steken we een tandje bij en organiseren we opnieuw 3 blokken tijdens de vakantie! Deze zullen allemaal doorgaan van 26 tot 31 december zodat iedereen die Kerstmis en Nieuwjaar wil vieren kan komen. Opgepast, ze vinden niet allemaal op dezelfde locatie plaats. Afhankelijk van de stad waarin je studeert wordt je bij een blok ingedeeld, zodat je samen zit met andere mensen van je universiteit/hogeschool. Let dus goed op wanneer je je inschrijft.

  • Studenten uit Gent en Antwerpen studeren in Lichtaart

De verantwoordelijke van Gent is Pieter van Esbroeck: pietervanesbroeck94@gmail.com

Voor Antwerpen is de verantwoordelijke Jeremy Lens : jeremy_lens@hotmail.com 

  • Studenten van Brussel, Leuven en Hasselt studeren in Beringen

De verantwoordelijke voor Brussel is Bram Deraedemaeker: bram.deraedemaeker@icloud.com

De verantwoordelijke voor Leuven is Martijn Spaninxs: martijn.spaninxs@gmail.com 

De verantwoordelijke van Hasselt is Michelle Heijens: michelle_heijens@hotmail.com

3. Prijs?

€ 75, logement en maaltijden inbegrepen. Reken wel dat het transport tussen de 10 en de 15 euro extra is.

Inschrijvingen

De inschrijvingen gebeuren via de formulieren, maar zijn pas geldig na betaling op rekeningnummer BE85 0016 1113 1806. Vergeet die dus niet uit te voeren! Geef als mededeling Collectieve Blok + stad + naam + voornaam

 

Contact

Voor al je vragen, contacteer de verantwoordelijke van je blok.

Voor algemene vragen kan je ook Iman contacteren (0488 19 43 77, iman.madhkour@gmail.com)

 

Comac logo© Comac Studenten 2018.

Privacy

In samenwerking met: