Belgische jongeren van Comac na ontmoeting met dochter van gevangen Palestijns parlementslid Khalida Jarrar: "Minister Reynders mag niet blijven toezien"

De jongeren van Comac, de studentenbeweging van de PVDA, zijn eergisteren teruggekeerd van een solidariteitsreis naar Palestina. Twee weken lang maakte een groep van dertien studenten kennis met het dagelijkse leven van gewone Palestijnen in zowel Israël als de Westelijke Jordaanoever. Ze ontmoetten er ook de dochter van Palestijns parlementslid Khalida Jarrar die sinds 2 juli is opgesloten in een Israëlische gevangenis. "Het verhaal van Jarrar is dat van duizenden Palestijnse politieke gevangen en hun families" zegt ondervoorzitter van Comac Olivier Goessens, die de reis begeleidde. Comac stuurde een verzoek naar Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders om de regering van Israël terecht te wijzen. "Wij vragen dat de Belgische overheid druk zet op Israël voor haar onmiddellijke vrijlating en dat alle Belgische partnerschappen met het Israëlisch leger en gevangeniswezen worden stopgezet".   

"Tijdens onze reis hadden we de kans om Khalida Jarrars dochter Suha te ontmoeten in de Palestijnse stad Ramallah, waar het gezin woont" vertelt reisleider Olivier Goessens, ondervoorzitter van Comac. "Ze was nog steeds onder de indruk van de hardhandige manier waarop haar moeder midden in de nacht thuis uit haar bed werd gelicht door Israëlische soldaten. Haar moeder, die sinds 2006 verkozene is in de Palestijnse Wetgevende Raad en vertegenwoordiger van Palestina in de Raad van Europa, werd al eerder gevangen gezet omwille van haar mensenrechtenactivisme en politiek werk. In 2015 werd ze door het Israëlische leger opgepakt nadat ze een sleutelrol had gespeeld in de erkenning van Palestina bij het Internationaal Strafhof, waardoor Palestina Israël kan aanklagen voor haar vele schendingen van het internationaal recht. De Israëlische krant Haaretz noemde het proces "een Kafkaëske perversie van militair recht" en na een internationale steuncampagne kwam Jarrar in 2016 vrij. We hopen dat er nu opnieuw internationale druk zal zijn voor haar vrijlating", aldus Goessens. 

"Suha benadrukte dat de angst en onzekerheid die het gezin nu opnieuw meemaakt, het verhaal is van duizenden Palestijnse families" gaat Goessens verder. Volgens de ngo Addameer zitten er op dit moment minstens 6200 Palestijnse politieke gevangenen in een Israëlische cel. Daarvan zijn minstens 300 jonger dan achttien jaar, veel van hen zijn amper 13 of 14 jaar oud. De omstandigheden waarin deze politieke gevangenen zijn opgesloten, zijn volgens Amnesty International onmenselijk en bij ondervragingen gebruikt het Israëlische leger en politie zowel psychologische als fysieke marteltechnieken. Afgelopen voorjaar gingen nog 1.700 Palestijnse gevangen 40 dagen in hongerstaking tegen de mishandelingen bij gevangenentransport en het ontzeggen van basisbehoeften zoals regelmatig familiebezoek. "Comac roept op voor de vrijlating van Khalida Jarrar uit respect voor haar rechten, maar ook als symbolische eerste stap om een einde te maken aan de politieke gevangenen in Israëlische gevangenissen" legt Goessens verder uit. 

"Wij verwachten ook van de Belgische regering om niet lijdzaam toe te zien hoe parlementsleden en mensenrechtenactivisten zomaar worden opgesloten. Wij hebben een verzoek gestuurd naar Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders om druk te zetten op Israël voor de onmiddellijke vrijlating van Khalida Jarrar. Daarnaast vragen we dat alle Belgische partnerschappen met het Israëlisch leger en gevangeniswezen worden stopgezet. Zo is de Belgische overheid samen met de KU Leuven betrokken in het LAW-TRAIN project dat onderzoek doet naar ondervragingstechnieken in samenwerking met de Israëlische politie. Het kan toch niet de bedoeling zijn om de martelingen, mishandelingen en politieke gevangennames van Israël te steunen, laat staan om die praktijken naar België te importeren?" besluit Goessens.

Comac logo© Comac Studenten 2018.

Privacy

In samenwerking met: