Antwerpse jongeren solidair met mensen op de vlucht

Op zaterdag 24 oktober organiseerde PVDA Jongeren Antwerpen een benefietavond ten voordele van de vluchtelingen: Solidarity In Antwerp City. Met meer dan 80 aanwezigen, dozen vol spullen voor de startpakketjes voor het opvangcentrum in Linkeroever, en een donatie van 450 euro aan de organisatie ‘Vriendschap zonder Grenzen’, kon men van een geslaagde avond spreken. We laten de organisatoren aan het woord.


Antwerpse jongeren toonden tijdens de afgelopen vluchtelingencrisis op veel verschillende manieren hun solidariteit. Inzamelacties, voedselbedelingen, solidariteitsbezoeken, heel wat jongeren en scholen zetten initiatieven op. "Met onze jongeren zijn we trots op onze solidaire stad", zegt Jos D'Haese. "We hebben daarom een benefietavond in elkaar gestoken om te tonen dat we niet stoppen wanneer de vluchtelingen niet meer elke dag het nieuws beheersen. Er is nog steeds nood aan hulp en solidariteit."

“Het leuke is dat we heel de benefiet zelf in elkaar hebben gestoken,” getuigt Dilan Swara, een 19 jarig Koerdisch meisje. “Het idee kwam van ons, we hebben de avond van begin tot einde in elkaar gestoken, Wali heeft een pakkende getuigenis afgelegd, wij stonden achter de bar en de stand en zelfs de presentatoren waren jongeren.” 'Bij PVDA Jongeren nemen jongeren zelf de zaken in handen. Met deze benefietavond werd opnieuw duidelijk dat de 'facebookgeneratie' echt wel de handen uit de mouwen kan steken.

“Onze jongeren wilden graag iets concreet doen om de vluchtelingen te steunen, maar vonden het ook spijtig dat de hulp vaak niet verder gaat dan het humanitaire,” vult Jos D’Haese aan. “Daarom hebben we Mario Franssen (intal) en Riet en Morad van Vriendschap zonder Grenzen uitgenodigd als spreker, die ons de bredere politieke context uit de doeken deden. Mario wees het publiek op de verantwoordelijkheid van onze Westerse regeringen in bepaalde landen in oorlog, Riet en Morad deden de falende aanpak van onze overheden uit de doeken.”

Wali (19)  vluchtte 5  jaar geleden weg uit Afghanistan. Hij vertelde over zijn maandenlange reis naar België en de traumatische ervaringen die hij onderweg tegenkwam. Wel begon hij zijn betoog met te vertellen hoe ontroerd hij was door het organiseren van de avond.

“Het positieve is voor ons van belang,” vervolgt Jos D’Haese. “Multiculturaliteit is een enorme troef voor ons land. Wij kunnen veel leren van de vluchtelingen, en zij van ons. Uiteindelijk maakt het onze samenleving sterker.” Als voorbeeld haalt hij Ali (20) aan, die na jaren wachten zijn papieren heeft gekregen, zijn school bijna heeft afgemaakt en een toffe job heeft gevonden. “Ondertussen heeft hij nog tijd om zich te engageren bij organisaties zoals PVDA Jongeren, waarmee hij zelf activiteiten kan organiseren om mensen die nu op de vlucht zijn, te helpen. Als dat geen solidariteit is!” Lacht Jos.

De jongeren hadden een uitgebreid programma in elkaar gestoken voor de benefietavond. De sprekers en de  getuigenissen werden afgewisseld met een vleugje muziek, comedy en slam poetry. “Als inkom vroegen we om spullen te doneren of een gift te doen voor een opvangcentrum in Linkeroever,” weet Dilan ons enthousiast te vertellen.

"We zijn er ons wel van bewust dat dit soort acties maar een druppel op de hete plaat is", gaat D'Haese verder. "Humanitaire acties van de bevolking hebben het gebrekkige vluchtelingenbeleid opgevangen, maar dat is niet genoeg. Ook mensen op de vlucht voor oorlog  hebben basisrechten. De jongeren die vandaag aankomen zouden net als Belgische jongeren op de schoolbanken moeten kunnen zitten, recht hebben op voedsel en onderdak."​

 

Comac logo© Comac Studenten 2018.

Privacy

In samenwerking met: