500 Leuvense studenten op straat voor solidariteit, tegen de politiek van Francken

Gisteren kwamen 500 studenten en Leuvenaars op straat voor solidariteit en mensenrechten. Zij vormen een solidaire tegenstroom tegen het koude beleid van Theo Francken die mensenrechten aanvalt, A- en B- burgers creëert, racisme verspreidt en het middenveld aanvalt. De positieve, diverse en frisse mars was als een spiegel van de solidaire samenleving zoals die zou moeten zijn. Die solidaire tegenstroom onder de studenten willen wij met Comac verder uitbouwen. Sluit je nu aan bij Comac en bouw mee.

 

Een groeiende beweging

"Steeds meer jongeren verzetten zich tegen het koude beleid van Francken. Toen hij artsen zonder grenzen beschuldigde van mensensmokkel kwamen in Gent al 400 studenten op straat." aldus Anne Cremers die samen met Sander Claessens het initiatief nam voor de mars. "Toen hij vertelde dat hij de mensen op de vlucht in het maximiliaanpark zou laten opkuisen groeide de woedde tegen de staatssecretaris verder. Nu hij Soedanezen laat identiferen door de veiligheidsdiensten waarvoor ze vluchten is de maat voor velen vol." vult Sander Claessens aan. Onder andere Jong ABVV, Hart Boven Hart, Oxfam Leuven en vele professoren ondersteunden de mars. Ook Comac ondersteunde natuurlijk de mars met een groot en enthousiast blok.


Mogen we nog solidariteit verdedigen?

"In het Calimero-land van Francken staat alles op zijn kop." aldus Seppe De Meulder, voorzitter van Comac Leuven. "Hij wilt onze waarden verdedigen door de mensenrechten aan te vallen. De vrije meningsuiting bestaat er niet om te garanderen dat kritiek geuit kan worden op de machthebbers maar enkel om te garanderen dat de vertegenwoordigers van de macht zo veel racisme kunnen verpreiden als ze willen. Wie kritiek heeft op de macht wordt gecriminaliseerd en gedelegetimeerd. "Wie is Unia?" vraagt Francken wanneer het gelijkenkansencentrum in hun advies bepaalde zaken als discriminatie bestempelen. Artsen Zonder Grenzen wordt beschuldigd van mensensmokkel.

Hij wentelt zich maar al te graag in de underdog-rol. Maar laten we duidelijk zijn, Francken is een verdediger van het establishment van de ergste soort. N-VA verdedigt de belangen de Fernand Hutsklasse van de allerrijksten in de samenleving, van de multiantionals die zo goed als geen belastingen betalen, van de elite die haar belastingen ontduikt via fiscale constructies en belastingsparadijzen. Via allerhande verdraaiingen tracht Francken zich als underdog op te werpen en de groeiende -terechte- woede van grote groepen in de samenleving te richten op zij die het nog moeilijker hebben, op de zwaksten in de samenleving. Verdelen om te heersen. 

 

Sluit je aan bij de groeiende solidaire tegenstroom

Er is een groeiende groep van jongeren die zich niet langer laat verdelen. In tegendeel. Samen voeren zij strijd voor een solidaire samenleving. Een samenleving die de mensenrechten onvoorwaardelijk respecteert. Een samenleving met gelijke rechten voor alle burgers. Een samenleving waar naar het middenveld geluisterd wordt. De jongeren komen op straat voor een solidair alternatief van een actieve vredespolitiek, een ambitieus klimaatplan, meer ontwikkelingshulp en een actief anti-racisme beleid. Die solidaire tegenstroom onder de studenten willen wij met Comac verder uitbouwen. Sluit je nu aan bij Comac en bouw mee. Een vinger kan makkelijk gebroken worden, maar als die samen een vuist worden wordt dat al veel moeilijker. Wordt nu lid via:www.comac-studenten.be/word-lid


Uit de speech van Seppe De Meulder, voorzitter van Comac LeuvenZe roepen: "Buitenlanders er uit, buitenlanders buiten!"
Ondertussen blijven ze het buitenland uitbuiten
Vluchtelingen verzuipen, de wereld draait door
Eendjes vissen in een reuze-kermis, meta-foor

Geld om te bombarderen, niet om mensen op te vangen
Waar is dan de beschaving die ze van hen verlangen?
De vrijheid om die van een ander te bekampen
De slachtoffers steken ze in gelsloten kampen.

Economische belangen en geopolitiek
Goedgelovig als je de verbanden niet ziet
Meer kritiek is nodig want de toestand is kritiek
Het volk wordt bedrogen, dit is onze oorlog niet

Onze waarden verdedigen, wat een geweldenaars
Superieure beschaving werkt samen met de smokkelaars
Niet andermans cultuur, het kapitalisme is barbaars
Als ik Francken zijn kop zie ben ik fier op mijn aars

 

Comac logo© Comac Studenten 2018.

Privacy

In samenwerking met: