300 inschrijvingen voor de Collectieve Blok!

Van 26 tot 31 december zal de Collectieve Blok opnieuw doorgaan om de studenten een aangename omgeving aan te bieden om te studeren. Dit jaar zullen 300 studenten er aan deelnemen. Het is een initiatief van Comac, de studentenbeweging van de PVDA, om “een concrete hulp te bieden aan de studenten maar ook om ons te verzetten tegen de visie van ‘eigen schuld, dikke bult’” aldus Naomi Stocker, eindverantwoordelijk van de Collectieve Blok. Met dit initiatief, onder de slogan ‘Samen studeren om samen te slagen’, wil Comac het solidaire en collectieve aanmoedigen. Interview met deze studente die, samen met haar team, 300 studenten van over heel het land heeft kunnen mobiliseren.

Wat is de collectieve blok?

Tijdens een week gaan studenten samen studeren op een afgelegen plaats om enkel te denken aan hun examens. De collectieve blok zorgt voor een collectieve discipline en een plek waar we elkaar kunnen aanmodigen en motiveren zodat iedereen minimum 8 uur per dag studeert. Daarnaast moeten de studenten ook niet denken aan het eten: er wordt een keukenploeg voorzien die vrijwillig lekker eten komt maken voor de studenten.

Onze visie is samen studeren om samen te slagen. Door samen te studeren kunnen studenten elkaar motiveren om die 8u productief te gebruiken en effectief te studeren. Als iemand problemen heeft, kan hij hulp vragen aan iemand anders. Naast samen studeren, nemen we ook samen pauzes om alle stress weg te werken. We willen op deze manier ons verzetten tegen de visie van ‘eigen schuld, dikke bult’. We willen ons verzetten tegen het individualisme en juist het solidaire en collectieve aanmoedigen.

Onze visie is samen studeren om samen te slagen. We willen op deze manier ons verzetten tegen de visie van ‘eigen schuld, dikke bult’.

Waarom heeft comac dit gestart?

Er is te weinig ondersteuning op de universiteiten. We zien dat 60% van de eerstejaarsstudenten, hun jaar niet halen. Dit is problematisch en vaak ook gerelateerd aan hun socio-economische achtergrond. Studenten worden aan hun eigen lot overgelaten en als ze niet slagen is het hun eigen schuld. We verschuiven meer en meer naar selectie in de plaats van ondersteuning.

Daarnaast willen we een alternatieve visie bieden die meer focust op het collectieve. Veel studenten kunnen beter samen studeren dan alleen. Op die manier kunnen ze elkaar motiveren, helpen en ook aanzetten om te studeren in plaats van alleen, depressief en opgesloten in hun kamer te zitten. Veel studenten hebben nood aan discipline en dit is mogelijk op zo een plaats.

Er is te weinig ondersteuning op de universiteiten. We zien dat 60% van de eerstejaarsstudenten, hun jaar niet halen.

Is het enkel voor de leden van comac?

Nee, het is open voor iedereen. We willen een plaats bieden waar alle studenten zich op hun gemak voelen.

Bedrijven organiseren collectieve blokken aan 900euros, comac aan 75euros. Hoe is dat mogelijk?

Vorig jaar was een journalist van Het Laatste Nieuws gekomen en hij kon niet geloven dat we blokken aan 75euros konden aanbieden. Hij is in de keuken gaan kijken en heeft aan deelnemers gevraagd wat we ze te eten gaven (gelach). Het is dankzij de vrijwilligers en de keukenploeg dat het lukt. Het zijn allemaal mensen van de PVDA, ouders, vrienden, …

De private ondernemingen gebruiken het te weinig aan ondersteuning op de universiteiten om er een business van te maken. Wij willen ons daartegen verzetten en daarom dat we de collectieve blok organiseren.

Private ondernemingen gebruiken het te weinig aan ondersteuning op de universiteiten om er een business van te maken.

Zorgen jullie ook voor activiteiten s’avonds?

Ja, we organiseren spellen om elkaar te leren kennen, maar ook avonden en discussies over de actualiteit. Over bijvoorbeeld de hervormingen die in het hoger onderwijs nog gaan komen of een discussie met een vakbondsman van de NMBS over de realiteit en de strijd in de wereld van de arbeid. Het zijn niet verplichte activiteiten, maar de meeste studenten komen en zijn er ook tevreden mee.

De studenten die nog verder willen studeren, mogen dit ook zeker doen.

Hoeveel studenten komen er?

Dit jaar zijn er 300 studenten ingeschreven. De collectieve blok is bijzonder populair en groeit elk jaar!

HELP MEE!

We zijn ook altijd op zoek naar vrijwilligers die meewillen om voor ons te koken. Als jullie geïnteresseerd zijn, contacteer ons dan zeker!

Naomi Stocker: naomi.stocker97@gmail.com 

Comac logo© Comac Studenten 2018.

Privacy

In samenwerking met: