Aanval op Pukkelpop: de geschiedenis en de misdaden van de kolonisatie moeten integraal deel uitmaken van het programma van het middelbaar en hoger onderwijs

'Handjes kappen, Congo is van ons'. Wat er gebeurd is op Pukkelpop illustreert duidelijk het probleem dat de misdaden van het kolonialisme in Congo amper worden aangeraakt in het onderwijs. Comac, de studentenbeweging van PVDA, is van oordeel dat het deel moet uitmaken van het programma van het middelbaar en hoger onderwijs.

De geschiedenis en de misdaden van het Belgisch kolonialisme worden veel te weinig behandeld in het onderwijs terwijl het een bijzonder brutale geschiedenis betreft van uitbuiting en onderdrukking, met onder andere de episode van de afgekapte handen. Een cruciale pagina in de Belgische geschiedenis. Een groot deel van de rijkste families van het land hebben trouwens hun fortuin in Congo gemaakt tijdens de koloniale periode.

"In mijn les over Belgische geschiedenis aan de universiteit, werd de kolonisatie van Congo amper aangesneden en al helemaal niet haar crimineel karakter. Hoe is dat mogelijk? Wat er gebeurd is op Pukkelpop illustreert die realiteit goed. Dat moet veranderen" vindt Olivier Goessens, de vice-voorzitter van Comac.

Voor Comac is het hoog tijd dat deze zwarte maar cruciale pagina's van de Belgische geschiedenis aan het licht worden gesteld. De koloniale misdaden van België moeten deel uitmaken van het leerplan in het secundair onderwijs en van alle lessen over Belgische geschiedenis in het hoger onderwijs.

Wil je de wereld veranderen?