Wereld van de arbeid

Op de ochtend van 10 oktober stond ik om 6 uur op, een uur dat voor mij het midden van de nacht leek, om een fietstocht te maken langs een aantal stakingspiketten in Gent. Ik had nog nooit een piket bezocht en vroeg me af wat ik kon verwachten. Die vroege fietstocht heeft me echter veel hartverwarmende gesprekken opgebracht en mijn strijdlust verder aangewakkerd. Ook heb ik verhalen gehoord die de rest van de dag in mijn hoofd rondspookten. Ze deden me stilstaan bij de toekomst van talloze mensen en de rechten van de burgers in onze maatschappij.  

Teken de petitie hier.

In twee jaar tijd is de protestbeweging tegen het vrijhandelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie (TTIP) ongelooflijk gegroeid en verspreid geraakt over heel Europa. Met ondermeer de landbouwers, vakbonden en milieuorganisaties verzamelt de beweging originele en unieke voorspannen die de Europese leiders in het defensief dringen. Deze beweging heeft niet alleen het potentieel om de verdragen onderuit te halen, ze kan ook eindelijk het democratisch debat over Europa openen dat wij naar voren willen schuiven

Voor het tweede jaar op rij de Week van de Solidariteit aan het begin van de zomervakantie! Deze zevendaagse activiteit gaat door van zaterdag 27 juni tot vrijdag 3 juli op domein de Hoge Rielen in Kasterlee. Het is de ideale manier om op een ontspannende maar leerrijke manier je examens af te sluiten. Iedereen die lid is van Comac kan zich naar hartenlust uitleven tijdens vormingen over allerlei boeiende thema’s, ontmoetingen met de werkende klasse, de conferentie over het Solidariteitscongres van de PVDA, de ontmoeting met de auteurs van “De miljonairstaks en zeven andere briljante ideeën om de samenleving te veranderen”… En natuurlijk ook tijdens de vele ontspanningsmomenten!

Event
Date: 
zondag 14 december 2014 tot maandag 15 december 2014

In het kader van het sociaal verzet tegen het regeerakkoord bezoeken we met Comac verschillende stakingspiketten op het hoogtepunt van de stakingscyclus: de nationale algemene staking. Een beetje zoals een bedrijfsbezoek, maar dan op een actieve, sociaal geëngageerde manier.

Met deze activiteit willen we twee doelen bereiken: enerzijds de stakers steunen in hun strijd tegen de regeringsmaatregelen en hen laten zien dat ze niet alleen staan. Anderzijds willen we onze leden, vaak studenten, uit hun ivoren toren halen en onderdompelen in de sociale strijd, zodat ze kunnen leren van het verzet van de werkende bevolking en kunnen luisteren naar wat er leeft. Zo staan we in de toekomst nog beter klaar om het verzet verder te zetten.De planning ziet er uit als volgt:

14/12:

-          20u-21u30: algemene kadering van de staking + briefing over het eerste piket (NMBS, Station Brussel-Centraal, Gent-Sint-Pieters, Leuven en Anterpen-Berchem)

-          22u-23u30: bezoek aan de stakingspiketten van de NMBS

-          24u-01u: debriefing van het NMBS-piket, briefing voor 15/12

15/12

-          05u-13u: bezoek in groepjes aan verschillende piketten, werken met de sociale enquête en petitie

o   Universiteiten

o   Haven Antwerpen: Katoennatie, petrochemie…

o   VRT

o   De luchthaven van Zaventem

o   MIVB en DeLijn

o   …

-          13u30-14u30: debriefing: wat zijn de ervaringen van iedereen? Wat viel je op? Wat kunnen we leren uit vandaag?

 

Event
Date: 
zaterdag 26 april 2014

Deel 1: Marie Vindevoghel, oud-delegee van Sabena, geeft meer uitleg bij de verschillende Belgische vakbondsorganisaties en haar strijd bij Sabena.

Deel 2: Neal Michiels bespreekt de relatie tussen cultuur en sociale strijd vanuit marxistisch oogpunt, a.d.h.v. teksten van Antonio Gramsci

Het pedagogisch doel van de eerste vorming is om ons doelpubliek, voornamelijk studenten, te laten kennismaken met de strijd van werkende mensen en hun organisatie. Jonge universitairen hebben vaak weinig voeling met de realiteit van de strijd van de werkende bevolking voor hun rechten. Op deze manier willen we ervoor zorgen dat studenten (later hoogopgeleiden) en werkende mensen elkaars werking wederzijds kunnen versterken.

Het pedagogisch doel van de tweede vorming is om de deelnemers een ideologisch onderbouwde visie mee te nemen op cultuur. In tijden van grote besparingen in het cultuurbeleid, is het belangrijk om te weten welke plaats cultuur heeft in onze bredere maatschappijvisie. Cultuur is immers een noodzakelijk aspect van de ontvoogding van het volk.

In beide gedeelten wordt de interactie met de deelnemers verzekerd door discussies over stellingen. De deelnemers krijgen telkens een bepaalde stelling over de vakbond en syndicale strijd of culturele thema’s voorgelegd en bediscussiëren hun visie erop onder elkaar. 

Pagina's

Subscribe to RSS - Wereld van de arbeid

In samenwerking met: