Karl Marx School 2018 komt eraan!

We leven in een chaotische wereld. Een wereld waar Donald Trump ons meer en meer naar de oorlog leidt, waar Theo Francken vluchtelingen terugstuurt naar Soedan om gefolterd te worden en waar onze regeringen onze pensioenen en sociale zekerheid afbreken. Het is een ongelijke wereld, waar 8 mensen evenveel bezitten als de halve planeet en een wereld die op zijn limieten loopt. De klimatologische urgentie is nu zo groot dat we dringend op een andere manier moeten gaan produceren als we de toekomst van de volgende generaties nog willen veiligstellen. Het is niet altijd gemakkelijk om je gedachten in zo’n chaotische en brutale wereld vorm te geven. 

De problemen die onze wereld kent zijn echter geen losstaande fenomenen. Ze zijn met elkaar verbonden en maken deel uit van een groter geheel. Dit wist ook de jonge Duitse intellectueel Karl Marx. Samen met compagnon Frederik Engels besloot hij dat er op een andere manier naar de wereld moest gekeken worden: we moeten de wereld begrijpen, maar dan wel om hem te veranderen. Om de gebeurtenissen in de wereld te begrijpen moeten we ze ook in een breder kader zien, in het kader van het kapitalistische productiesysteem. 

Marx en Engels vonden het belangrijk dat kennis werd gebruikt om de wereld vooruit te helpen. Gelukkig dragen de gebeurtenissen die hierboven beschreven staan ook de mogelijkheid tot verandering met zich mee. Tegenover Trump staat een wereldwijde sociale beweging klaar om hem te bestrijden, waar hij ook komt. Tegen zijn miljardairsregering, oorlogspolitiek, seksisme en racisme. Overal waar Theo Francken komt spreken, komen honderden studenten een solidair tegensignaal geven. Tegen de asociale pensioenhervorming van de regering kwamen meer dan 40.000 mensen protesteren in Brussel. De klimaatbeweging groeit overal en zet steeds meer druk op de politiek. Al deze mensen die in opstand komen en zich verzetten passen de woorden van Marx toe in de realiteit en tonen de kiemen van hoop aan om naar een betere wereld te gaan.

Om de wereld van onderuit te veranderen moeten we hem dus ook begrijpen. Daarom organiseren we met Comac elk jaar de Karl Marx School. Een weekend vol discussie over de wereld van vandaag en hoe we deze wereld gaan veranderen. Op de Karl Marx School kan je tientallen vormingen volgen binnen een breed spectrum aan thema’s, kan je ’s avonds interessante conferenties bijwonen en ontmoet je jongeren en studenten uit alle hoeken van het land. Dit jaar vindt de Karl Marx School plaats op de ULB (Université Libre de Bruxelles) op vrijdagavond 9 maart en eindigt zondagavond 11 maart. 

Dagindeling: 

9u: ontbijt

10u: blok 1

11u30: pauze

12u00: blok 2

13u30: eten

14u30: blok 3

16u30: pauze

17u00: blok 4

18u30: klaar

Je kan je in het formulier hieronder inschrijven voor een halve dag, een hele dag of een heel weekend. De inschrijvingskost dekt ook het eten (van ontbijt tot avondeten). Slaapplaats kan voorzien worden als je niet in Brussel woont en die nodig hebt (matje en slaapzak vereist).

Als je voor 15 februari betaalt, kost het 7/13/25 euro voor respectievelijk een halve dag, een dag of een weekend. Na 15 februari wordt dat 12/18/30 euro en ter plaatse 14/21/34 euro. Wees er dus snel bij met je betaling.

Schrijf je hier in!

In samenwerking met: